torsdag 2 augusti 2012

En dagsutflykt till Skäret

Promenad längs huvudgatan.

22:an till vänster i bild, skolan rakt fram.

Skolan

Lärarbostad

22:an skymtar fram i bakgrunden.
Miniatyrbyggnader

Isabelle på väg in i huset i skala 1:3.



Äntligen tog vi oss iväg till Norrbyskär, det gamla sågverkssamhället i den västerbottniska skärgården! Jag har länge velat besöka ön. Sist jag var på Norrbyskär var i mellanstadieålder. Under min uppväxt har det pratats mycket om Norrbyskär, Skäret. Som barn, tillbringande min mamma (med familj och släkt) många somrar på ön och har många minnen därifrån. Därför känns det lite speciellt att få besöka ön och se husen (10:an och 22:an) som de bodde i om somrarna.

Vi körde till Norrbyn och tog färjan över till Norrbyskär. Vi promenerade längs huvudgatan (Långgrundsgatan) och spanande in de vackra arbetarbostäderna. I slutet av huvudgatan ligger den pampiga skolbyggnaden med två flygelbyggnader. Med två små barn blev det inte så mycket mer promenerande på ön än längs huvudgatan. Vi åt lunch på Norrbyskärs museum. Bredvid museet finns en park som kallas "Lilla Norrbyskär". Där har man återskapat öns byggnader i miniatyrmodell där barn kan få leka och uppleva hur det såg ut på Norrbyskär. Denna park var mycket populär hos våra barn. Vi hade svårt att få ut både Isabelle och Olivia från de små huset som var som stora lekstugor. De hade fullt upp med hushållssysslor därinne. De lagade mat, städade, tog hand om dockorna och hade det riktigt roligt tillsammans. Mina tankar kring att skaffa lekstuga hemma tog fart igen.

Vi hade en mycket fin och rolig dag tillsammans. Skulle vilja åka tillbaka snart igen för att i lugn och ro kunna upptäcka hela ön och dess historia.

4 kommentarer:

  1. Så fint det ser ut. Minns att jag åkte häst och vagn där en gång som barn:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det är jättefint på Norrbyskär! Passar perfekt för en dagsutflykt.

      Radera
  2. Hej! Kikar in här från Carolines blogg :) Så kul att se bilder från ställen man ännu inte har sett. Måste nog ta och åka ut till Norrbyskär nån gång...Rättaregården o Sagostigen har vi inte heller besökt..Trevlig blogg du har :)

    Mvh Susanne

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så roligt att du kikar in Susanne! Ja det finns så många fina ställen att besöka och inte behöver man alltid åka så långt heller :)

      Radera