tisdag 11 oktober 2011

CHARMIG BARNBOK - LENI ÄR ETT SOCKERHJÄRTA

Jag tycker om att läsa böcker och lika roligt tycker jag att det är att läsa böcker för mina barn. Extra roligt är det då man hittar de här böckerna som man själv orkar läsa och höra om och om igen. För det blir ju ofta så att en och samma bok ska läsas flera gånger efter varandra. Då gäller det att det är en bok som även går hem hos en själv. En sådan bok är Leni är ett sockerhjärta av Emma Adbåge. Temat i boken handlar om att vilja vara stor och bestämma själv samtidigt som man gärna vill vara ett litet sockerhjärta när det passar. När man själv har en bestämd treåring, som både vill vara stortjej och liten bebis, så passar den här boken utmärkt att både läsa och prata om. Boken är en mycket träffsäker skildring av "kan själv"-åldern.



Boken handlar alltså om Lilla Leni, som blir arg då hon blir kallad för ett litet sockerhjärta av några tanter på ett café. Hon är inte alls ett sockerhjärta utan hon är stor, ja man kan nästan säga att hon är vuxen. Även om det inte syns så känns det. Hon kan knäppa jackan själv, äta med kniv och gaffel, till och med styra vagnen själv. Att dricka kaffe, äta senap och städa gör hon också, fast det är delar av vuxenlivet som inte är så kul. Leni vill inte städa, hon vill leka. Och när pappa skickar ut henne för att slänga soporna då vill Leni inte vara stor längre. Då är det bättre att vara ett sockerhjärta.

Illustrationerna är helt underbara. Det är så mycket form och färg, mönster och detaljer i denna bok att det är ett nöje att läsa den. Bilderna är humoristiska och har en härlig femtiotalskänsla.


Leni är ett sockerhjärta är en urcharmig bok, både vad gäller berättelsen och bilderna, som jag rekommenderar varmt.

Här äter Leni vuxenmat såsom senap, stark ost och lök.

Kaffe var visst inte så gott ändå!

2 kommentarer:

  1. Fin bok! Är du med i någon bokklubb eller hittar du dem här i stan?

    Tänkte på dig när jag läste om detta:
    http://www.minbebis.com/recept-pa-smakportioner

    SvaraRadera
  2. Jag är inte med i någon bokklubb, var tidigare med i Goboken men gick ur den då jag föredrar att välja böcker själv. Köper mest via nätet. Ibland blir det bra och ibland inte.

    Har kollat länken. Kanske vore något! Tack för tipset!

    SvaraRadera