torsdag 22 september 2011

JOBBIGA DAGAR

I tisdags var vi på sjukhuset med Olivia för att göra en röntgen av urinblåsa och urinrör, en s.k. MUCG.
Denna undersökning görs för att se om det finns reflux, d.v.s. om urinen rinner tillbaks upp i urinledarna. Undersökningen går till så att man sprutar in kontrastvätska in i urinblåsan via urinröret. När urinblåsan är fylld blir man kissnödig. Röntgenbilder tas när blåsan är fylld, samt när man kissar ut kontrastvätskan. Men för att kunna genomföra undersökningen så måste man sätta kateter i urinröret.  Men för att det skulle vara möjligt att sätta katetern fick Olivia lugnande medicin. Och då var det inga problem med att få den på plats. Själva röntgenundersökningen gick också rätt smidigt. Hon fick ligga på en säng och hade röntgenkameran över sig. Hon låg stilla så länge medicinen verkade, men när den började släppa så fick vi hålla henne lite och försöka avleda henne med diverse leksaker/saker. Röntgenpersonalen tyckte att undersökningen gick rekordsnabbt, så det var ju bra.

Dagen efter ringde ST-läkaren och meddelade resultatet. Tyvärr visade det sig att det finns reflux på båda urinledarna. Det finns 5 grader av reflux och Oliva har 4 på en sida och 2 på den andra. Vi blev självklart ledsna över detta, även om vi misstänkte att hon hade reflux så hade vi hoppats på att det skulle vara så låg grad som möjligt. Nu vet vi i alla fall vad som orsakat de ständigt återkommande feberperioderna hela sommaren. Nästa steg är att göra en DMSA-scintigrafi av njurarna för att se om njurarnas funktion har blivit nedsatta. Denna undersökning kommer att göras i Sundsvall, så nu väntar vi på att få kallelse dit.

Det har varit några jobbiga dagar och man får kämpa med att tänka positiva tankar. Det gör så ont i hjärtat att se sin lilla älskling genomgå en massa undersökningar och nu veta att ett ingrepp, av något slag, måste göras på henne. Det viktiga är ju att hon blir frisk och att hon mår bra.


Må bra, verkar hon göra i alla fall. Extra bra mår hon när hon får som hon vill. Till exempel att få äta själv.





1 kommentar:

  1. Det syns verkligen att hon tycker om att äta själv, sötnosen :D Jobbigt med undersökningar, provtagningar och ingrepp, men huvudsaken att hon blir frisk! Kram

    SvaraRadera